Vegan Variety

Interview: de ervaring van een échte veganist

Omdat we zelf niet vegan zijn en toch wel benieuwd waren naar de ervaring van een échte veganist, hebben we een vegan gevraagd naar haar ultieme ervaring en tips omtrent de levensstijl.

Yasmien Goyvaerts: al twee jaar vegan
Foto van Yasmin

Yasmin Goyvaerts (20)

Yasmin is al 2 jaar veganist en heeft daardoor al een grote kennis opgebouwd over de veganistische levensstijl. Wij stelden haar enkele vragen omtrent het vegan zijn en vroegen naar haar ultieme tips voor elke (startende) veganist.

Wat was voor jou de reden om veganist te worden?

Yasmin: voornamelijk voor het dierenleed en de milieuproblemen tegen te gaan. Ik merkte ook dat ik me veel frisser en beter voelde als ik geen vlees, vis, ei of melk had gegeten. Hierdoor werd ook mijn zelfbeeld veel positiever.

Ben je meteen vegan geworden of geleidelijk aan overgestapt (eerst pescotariër, vegetariër)?

Yasmin: voor ik veganist ben geworden was ik wel al 3 jaar vegetarisch en at ik dus geen vlees meer. De overstap naar vegan heb ik wel in één keer gemaakt en ben niet gestart met eerst enkele dagen vegan te eten.

Was het voor jou een grote omschakeling naar de vegan levensstijl?

Yasmin: neen helemaal niet, het ging verrassend vlot namelijk.

Hoe zorg je voor variëteit in je voeding aangezien je opties beperkter zijn? 

Yasmin: veel nieuwe groenten leren kennen. Op zoek gaan naar andere soorten aardappelen of pasta waar geen dierlijke producten in verwerkt zitten. Ik deed voornamelijk heel veel research. Een zoekopdracht die ik vaak gebruikte was “producten die toevallig vegan zijn”, om te ontdekken wat je eigenlijk wél nog allemaal mag eten zonder dat je het verwacht had.

Heb je tips voor mensen die vegan zijn of zouden willen worden? 

Yasmin: aangezien ik van vegetariër naar vegan ben gegaan, was de stap minder groot. Als je hier een duurzame levenstijl van wil maken is het belangrijk om heel plots over te stappen. Zo is de kans kleiner dat je het volhoudt (denk aan crashdiëten). Ook is het belangrijk om goed je research te doen. Zorg ervoor dat je je vitaminen in het oog houdt en eventueel supplementen neemt. Geef het een kans, je mag echt zoveel wél nog eten. We eten écht niet enkel sla en tomaten.

Tot slot: heb je een favoriet vegan gerecht, restaurant, merk (skin care, cosmetica, kledij)? 

Yasmin: ik woon in Mechelen en ga dolgraag naar de Funky Jungle (https://funkyjungle.be). Dit  is een plantaardig restaurant aan de Sint-Romboutstoren. Ik kom ook graag in de Kabas in Mechelen, dit is een verpakkingsvrije winkel met heel veel keuze in vegan producten. Ze hebben bijvoorbeeld vegan kaas, vegan mayonnaise, vleesvervangers, vegan broodbeleg,… Maar ook non-food producten zoals: biologische zeep, shampoo, wasmiddel, stalen rietjes en veel informatieve boeken. Zeker de moeite waard!

Wij vonden dit als non-vegans een hele interessante bijdrage van Yasmine! We zijn alweer wat tips rijker door de ervaring van échte veganist. Het is dus duidelijk dat vegan heel wat verder gaat dan enkel geen dierlijke producten meer te eten. Je kan je steentje al bijdragen door over te stappen op vegan cosmetica, schoenen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *